طراحی داخلی

 

طراحی با داربست

 

نگاهی به طرح فست‌فود باکس، تبریز

 

Interior Design

Design with Trellis

Box Fast Food, Tabriz

 

þ کارفرما: آیدین اجلال نوبریان

þ طراحی و نظارت: بختیار لطفی

þ مدل‌سازی کامپیوتری: محمد سیدفرشی

þ پیمانکار: حسن سعدی

þ اجرا: محسن سعدی، علی سعدی

þ مدت زمان طراحی و اجرا: 40 روز

 

بختیار لطفی (متولد 1357)، فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد معماری از دانشگاه آزاد تبریز، یکی از دانشجویان فعال و مستعد سال‌های نه چندان دور، اما درخشان دانشکده معماری دانشگاه آزاد تبریز است که در پیشبرد اهداف و فعالیت‌های مختلف کمیته علمی دانشجویان معماری و نیز در برگزاری سومین کنگره دانشجویان معماری در تبریز، نقش ارزنده و در خور تحسینی ایفا کرده است. او که از دوران دانشجویی وارد عرصه حرفه‌ای معماری شده، در کنار فعالیت در مشاوران مختلف تبریز و تهران، پروژه‌های متعددی را (بویژه در زمینه طراحی داخلی) نیز در دفتر شخصی خویش و در سطح شهر تبریز طراحی نموده که پروژه حاضر یکی از جدیدترین آنهاست. 

قبل از پرداختن به معرفی پروژه، بهتر است با دیدگاه‌های بختیار لطفی در زمینه فضا، پروژه، معمار و در کل معماری آشنا شویم:

þ فضا: دغدغه اصلی فعالیت معماری بیشتر از آنكه تولید شكل باشد، پرداختن به موضوع فضاست. فضا الزاماً‌ (و فقط) در فعالیت معماری به حضور نیامده و تحت سیطره یا تولی دانش‌آموختگان حرفه معماری نیز نمی‌باشد.

þ پروژه: پروژه معماری بعنوان یكی از راه‌های به حضور آوردن (ناپوشیده كردن) فضا، به مجموعه‌ای از تلاش‌هایی گفته می‌شود كه آغاز آنها از مقطع تعریف یا سفارش كار نبوده و در مرزهای فیزیكی شكل یا اتمام قرارداد نیز پایان نمی‌پذیرد. پروژه معماری آغاز و انجام نداشته و همچون زندگی یك جریان مداوم است.

þ معمار: معمار نه به‌عنوان فردی كه ذاتاً! یا به واسطه آموخته‌های دانشگاهی‌اش!، خلاق (آفریننده و مبدع) بوده یا وظیفه خلق (یا ادعای خلق) دارد؛ بلكه در نقش شناسنده‌ای است كه مدام در زندگی رخنه كرده و تلاش می‌كند از طریق فعالیت معماری، بستری (و تنها بستری) را برای تظاهر شناخته‌های خود (یا دیگران) از زندگی فراهم كند. ... او می‌تواند امیدوار باشد كه از این طریق نقشی را در بهبود زندگی ایفا نماید.

þ پروژه معماری، فعالیتی در زندگی و برای زندگی است و آثار معماری تنها به مثابه مستندات فعالیت‌های انجام‌یافته می‌باشند.

 

 Box Fast Food Restaurant, Tabriz

 

 Box Fast Food Restaurant, Tabriz

 

 Box Fast Food Restaurant, Tabriz

 

 Box Fast Food Restaurant, Tabriz

 

 Box Fast Food Restaurant, Tabriz

 

 Box Fast Food Restaurant, Tabriz

 

Box Fast Food Restaurant, Tabriz

 

بختیار لطفی، در طراحی فست‌فود باکس، در پی رسیدن به اهداف زیر بوده است:

þ كار سریع انجام شود: قطعات در بیرون از كارگاه آماده شده و در محل نصب گردید. این شرایط این امكان را می‌داد كه كارها به طور موازی انجام شود و زمان كمتری صرف گردد.

þ كار قابل حمل‌ونقل باشد: با توجه به اتصالات پیچ‌ومهره‌ای كار، می‌توان در نصف روز تمام پروژه را جمع كرد و به هر جای دیگری حمل نمود.

þ كار ارزان تمام شود: اگر می‌خواستیم با گچ و رابیتس و ام دی اف و ... كار بكنیم، بسته به نوع مصالح شاید تا 4 برابر گران‌تر تمام می‌شد.

þ از مساحت موجود بیشترین بهره‌وری حاصل شود: مساحت مكان كار حدود 35 متر مربع بود و نمی‌شد مساحت زیادی را به دیوارها، پیش‌خوان یا عناصر دیگر اختصاص داد.

þ كارایی سیستم بالا باشد: می‌توان بر حسب نیاز قطعه‌ای، قفسه‌ای، پیش‌خوان یا میز كاری را به آن اضافه یا كم كرد. در ضمن این سیستم وابسته به یك مكان و ابعاد خاص نبوده و قابل انطباق با هر مكان دیگری هست و می‌توان حین نصب نیز طرح را تغییر داد.

 

Box Fast Food Restaurant, Tabriz

 

þ تاسیسات كار منعطف باشد: تمامی سیستم نورپردازی و كابل‌كشی آنها با گیره‌های ویژه‌ای بر روی داربست‌ها تعبیه شده و موقعیت یا جهت نور قابل تغییر است. در ضمن شدت نور نیز از طریق تابلویی كه در كنار صندوق‌دار برای كلیدهای دیمر تعبیه شده، قابل تغییر است.

 

Box Fast Food Restaurant, Tabriz

 

þ سیستم معماری به لحاظ منطق و ماتریال شفاف باشد: بطوری‌كه مشتری تمامی مراحل تهیه غذا را مشاهده می‌كند و در قسمت سفارش غذا نیز چند پله بالاتر از صندوق‌دار قرار گرفته و از لحاظ بصری و مفهومی به آشپزخانه و صندوق‌دار مسلط است. 

 

Box Fast Food Restaurant, Tabriz

 

þ كار با محیط شهری ارتباط داشته باشد: با توجه به اینكه محل كار در نبش یكی از میدان‌های پر رفت و آمد قرار گرفته است، سعی شد با شفاف‌كردن جداره‌ها و كار روی جزئیات پیاده‌رو، این ارتباط برقرار شود. ورودی هم دارای جزئیاتی است كه امكان می‌دهد درها به صورت كركره‌ای به طور كامل باز شده و درون و بیرون یكی شوند. سیستم آشپزخانه از نوع صنعتی بوده و غذا سریع آماده می‌شود و از آنجا كه محلی برای نشستن وجود ندارد، امتداد صفی كه برای سفارش و تحویل غذا ایجاد می‌گردد، به خارج از مرز معماری و محیط شهری كشیده می‌شود.

 

 



موضوعات: